Dure Nikes om erbij te horen

De jeugd heeft de toekomst, luidt een bekend Nederlands gezegde. ‘Niet als je met uitzichtloze schulden zit’, ervaart Sascha van Swinderen dagelijks. Sascha van Swinderen is ‘case-manager’ en doet Triages voor het Sociaal Wijkteam van Zaanstad. In Poelenburg en Peldersveld komt ze regelmatig bewoners tegen die geen toekomstperspectief meer zien omdat ze diep in de schulden zitten.

Voor de Pactwijken zijn instrumenten ontwikkeld om probleemgevallen te helpen, en erger te voorkomen, vertelt Sascha. Zo biedt het team ‘De Budgetmolen’ aan, zijn er budgetmaatjes, die bewoners op weg helpen in het doolhof van regels en kent Poelenburg een zogeheten ‘Fondsenmolen’, die mensen in een achterstandspositie wijst naar instanties die bijspringen bij grote aankopen. ‘Feitelijk zijn in de pactwijken de armoede en de schuldenproblematiek er altijd geweest’, weet Sascha. ‘De meeste bewoners hebben een laag inkomen. Het armoede- en daaraan gekoppelde schuldenprobleem is iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo belandt de jeugd in een neerwaartse spiraal. Kopen op afbetaling is natuurlijk heel gemakkelijk’, geeft ze een van de oorzaken aan. ‘En het gaat heel gemakkelijk fout. Dure Nikes, ‘om er bij te horen’. Een schuld begint klein, maar loopt snel op. Tot slot komt het moment dat mensen bang zijn hun post te openen.’

Aflossen
Jongeren met schulden lopen een groot gevaar af te glijden. ‘Dat is nooit ver weg in Poelenburg en in Peldersveld’, meent Sascha, die zelf de eerste wijk als haar werkgebied heeft. ‘Als je 22 bent met een schuld van 10.000 euro, dan heb je weinig vertrouwen in een goede toekomst.’ Voor jongeren tussen 18 en 27 jaar met problematische schulden is het programma ‘Get a Grip’ in het leven geroepen. Sascha: ‘Samen met het Straathoekwerk en het jongerenwerk van SWT signaleren we de probleemgevallen. De gemeente neemt in overleg met de schuldeisers al hun schulden over. De jongeren leveren daarvoor een tegenprestatie, ontvangen trajectbegeleiding en lossen in de tussentijd af, aan de gemeente.’

Hoe helpt Zaanstad mensen met schulden?
Bent u benieuwd welke mogelijkheden gemeente Zaanstad biedt voor ondersteuning aan bewoners die schulden hebben? Hieronder vindt u de mogelijkheden op een rij:
- Papiermolen. Voor hulpvragen als het lezen van een brief of het aanvragen van  kwijtschelding voor gemeentelijke belasting. In Coronatijd open op afspraak.
- Budgetmolen. Voor ondersteuning bij een (problematische) schuldensituatie. Hierbij worden administratie en schulden in kaart gebracht.
- Budgetmaatjes. Voor preventieve ondersteuning: zelfredzamer worden op financieel gebied. Bewoners leren financiële vaardigheden en hoe zij inzicht kunnen blijven houden.
- Fondsenmolen. Voor financiële ondersteuning bij grotere aankopen. Bewoners worden van te voren getoetst of het inkomen inderdaad ontoereikend is.
- Get a Grip. Schuldentraject voor jongeren van 18 t/m 27 jaar.
- Vroegsignalering. Bewoners met een achterstand bij de zorgverzekeraar worden uitgenodigd voor een gesprek om zijn of haar financiële situatie te bespreken en naar oplossingen te zoeken.
- Budgetcursus. Aangeboden door het wijkteam. Reeks bijeenkomsten met simpele uitleg om je financiën te beheren. Wegens Corona ligt deze cursus helaas stil.
Bewoners kunnen zich melden bij de Sociale Wijkteams (www.swtzaanstad.nl) als zij gebruik willen maken van de mogelijkheden.

 
Zaanstad
 

 
...